Doskonale spisał się kulinarny zespół z Orzysza w składzie Robert Kurko, Radosław Białosuknia i Cezary Rogiński, który w dniach 7-8 czerwca uczestniczył w II Mistrzostwach Polski w Grillowaniu Smoker-Żnin 2013.
Nasi orzyscy reprezentanci stanęli w szranki z szeregiem znakomitych kucharzy z 8 drużyn , którzy serwowali z grilla kiełbaski, karkówkę, drób, wołowinę i ryby. W bogatym grillowym menu nie zabrakło również pieczonych warzyw, chleba, surówek, sosów i innych potraw, które pozornie z grillem nie miały nic wspólnego. Dwa dni zaciętych zmagań, 8 tysięcy porcji różnego rodzaju grillowanych smakołyków oraz 7 ton produktów do ich przygotowania, tak można podsumować grillowe szaleństwo w Żninie. Zespół Pana Roberta stanął na wysokości zadania i przyniósł naszemu miastu nie ocenioną promocję zdobywając tytuł II Wicemistrza Kuszenia w trwającym przez dwa dni konkursie. To bardzo ważne osiągniecie dla Orzysza i dla kulinarnego zespołu, gdyż o miejscach na podium decydowały głosy publiczności: mieszkańców, turystów i wszystkich uczestników święta, degustujących potrawy. Ponadto wg oceny profesjonalnego jury zasłużyli na pierwszą gwiazdkę w międzynarodowej federacji BBQ.
Naszym Wicemistrzom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Więcej informacji nt. mistrzostw w grillowaniu znajdą Państwo pod linkami:
http://750lat.umznin.pl/?p=galeria&id=16
http://mmznin.pl/index.php/imprezy,20133807,swieto-ryby-i-wielkie-grillowanie-2013-w-zninie,2459,wiadomosc.html